LAZER SİLAH SİSTEMLERİNİN DÜNYA ORDULARINDA VE TÜRK SAVUNMA SANAYİİNDEKİ YERİ

İnsanlık tarihi ile özdeşleşmiş olan “savaş tarihi” çağlar boyunca değişerek ve gelişerek ilerlemiştir. Bu süreçte gerek savaşanlar gerekse savaştıkları silahlar gelişmiştir. İki Dünya Savaşından sonra mutlak barış geldiği düşünülürken, “Soğuk Savaş” dönemi başladı. Bu dönemde büyük güçler birbirleriyle savaşmasalar da “Kore ve Vietnam” gibi savaşlarla birbirlerine karşı üstünlük sağlamaya çalışmışlardır. Bu iki savaştan sonra General Creighton Abrams. Amerikan Ordusunu modernleştirmesi için görevlendirmiştir. Abrams’a göre beş olmazsa olmaz gelişim gerçekleştirilmeliydi. General Abrams tarafından olmazsa olmaz beş büyük silah sistemi “UH-60 Blackhawk Genel Maksat Helikopteri, M1 Abrams Tankı, AH-64 Apache, Taarruz Helikopteri, Patriot Hava Savunma Sistemi ve M2/3 Bradley Zırhlı Muharebe Aracı”dır. İlerleyen yıllarda gerçekleştirilen bu gelişmeler sayesinde ABD Ordusu ve ABD dünyada tartışmasız süper güç olmuştu.
Gelişmeler bunlarla da sınırlı kalmamıştır. I. Dünya Savaşı sonrası dönemde Einstein’in fikir babası olduğu, 1960’larda ilk kez üretilen “lazer” ile enerjinin de barut olmadan bir silah olarak kullanılabileceği fikri doğmuştur. Bu fikir II. Dünya Savaşı’nda kullanılan ve insanlığın gördüğü en büyük felaketlere sebep olan nükleer silahlar kadar yıkıcı değildi. O teknolojide de barut yerine nükleer enerji kullanılıyordu. Fisyon, atomların parçalanması ve füsyon atomların birleşmesi anlamına geliyordu. Her iki olayda da yüksek enerji ortaya çıkıyor ve nükleer silahın mühimmatını oluşturuyordu.
Bütün bu gelişmeler olurken, bloklar arası dengenin karşı taraf için ivmelendiği sırada ABD Başkanı Ronald Reagan tarafından 1983 yılında “Stratejik Savunma Girişimi” adında bir program yayınlandı ve enerji silahları günümüze kadar ulaşan ilerlemesini kaydedecek hem fırsatı hem de finanse edecek kaynağı buldu. Bu program ile kıtalar arası balistik füzeleri atmosfer dışında uydular ile tespit edilecek ve uydulara yerleştirilmesi planlanan lazer silahları ile yok edilecekti. Bu alandaki çalışmalar sayesinde bugün modern orduların kullandığı lazer silah sistemleri dahi geliştirilmiştir.
DÜNYA ORDULARINDAKİ GELİŞMELER
Dünyanın gelişmiş orduları, harekât ortamının değişmesi ve teknolojinin gelişmesi ile ordularını modern silahlar ile teçhiz etmektedirler. Modern silahlar bir taraftan muharebe sahasındaki askerlerin beka tedbirlerini arttırırken, diğer taraftan da hasmın kullandığı her türlü silah, araç ve gereçleri etkisiz hale getirmeyi amaçlamaktadır. Yapılan bu araştırmadan faydalanarak modern ordular ve sahip oldukları başlıca silah sistemleri şu şekilde değerlendirilmiştir:
1.ABD:
Lazer silah sistemi çalışmaları 1960’lı yıllara dayansa da esas ivmeyi 1983’te başlatılan “Stratejik Savunma Girişimi” bilinen adıyla “Yıldız Savaşları” ile sağlamıştır. Dönemin ABD Başkanı Ronald Reagan, kıtalararası balistik füzeleri yörünge dışında tespit edip etkisiz hale getirmeyi amaçlayarak başlattığı askeri programdır. Buna göre, bilgisayar destekli yer kontrol üniteleri vasıtaları uzayda bulunan uydular ile düşmanın saldırısında kullanılan füzeler tespit ediliyor ve uydulara yerleştirilmesi planlanan lazer silah sistemleri vasıtasıyla imha edilmesi amaçlanıyor.
Bugüne kadar pek çok projeye imza atsa da birçoğunu iptal etmişlerdir. Uygulamaya koydukları sistemlerle de şüphesiz dünya orduları arasında lider konumda bulunmaktadır. MIRACL Orta Kızılötesi Gelişmiş Lazer Sistemi 1980 yılında faaliyete geçmiştir. 70 saniye gibi bir sürede 1 MW’dan fazla çıkış gücüne ulaşabilmiştir. Gemisavar sistemi gibi üretilmesine rağmen anti balistik füzeleri imha etmek maksadıyla geliştirilmiştir. Ekim 1997’de süresi dolmuş Amerikan uydusu MSTI-3'e karşı test edildi ve başarısız oldu. İkinci denemede başarılı olmuştur. (Lowry, 1998) Bu program başarısız olsa da Taktik Yüksek Enerjili Lazer (THEL) projesinin önünü açmıştır. THEL, ABD ile birlikte İsrail tarafından Katusha füze tehdidine karşı İsrail'i korumak için geliştirilmiştir. 2005 yılında yüksek maliyetten dolayı kaldırılmıştır.
Savunma Bakanlığı tarafından 2010 yılında Kratos adlı savunma ve güvenlik şirketine ABD Deniz Kuvvetleri’nin lazer araştırma geliştirme ihalesi verilmiştir. Bu proje ile sadece deniz kuvvetleri değil aynı zamanda insansız hava araçları ve uzay alanında da sistem geliştirilmesi hedeflenmektedir. Şirket 2014 yılında USS Ponce adlı savaş gemisine AN/SEQ-3 Lazer Silah Sistemini (XN-1 LaWS) başarılı bir şekilde geliştirip teslim etmiştir. 15–50 KW arasında çıkış gücüne sahip olan sistem, küçük çaplı hava araçlarını ve yüksek hızlı botları etkisiz hale getirmektedir.
Boing diğer bir lazer sistemi üreten şirkettir. Boeing YAL-1 lazer silah sistemi, askeri uçağın içine monte edilmiş MW sınıfı bir kimyasal oksijen iyot lazeriydi. 2002 de üretimine başlanan sistem, 2007'de havadan bir hedefe uçuş sırasında test edildi. Sistem başarılı olsa da finansmanı 2010 yılında durduruldu ve 2011'de sonlandırıldı. Boeing'in ABD Ordusuna sunduğu bir diğer lazer sistemi havan toplarını ve insansız hava araçlarını imha etmek maksadıyla geliştirilen 10 KW çıkış güçlü, Oshkosh taktik askeri aracına monte edilmiş katı hal lazeridir.
Raytheon Şirketi de yüksek enerjili lazer sistemleri hem askeri hem de sivil savunmayı gerçekleştirmek HELWS Yüksek Enerjili Lazer Silah Sistemini geliştirmiştir. Bu sistemde lazer ve mikrodalga sistemler bir arada kullanılmakta olup İHA/SİHA, drone, roketler, top ve havan mermileri dahil olmak üzere çok çeşitli tehditleri etkisiz hale getirmek için geliştirilmiştir. .2019'da ABD Hava Kuvvetleri envanterine girmiştir.
Lockheed Martin şirketi de geliştirdiği sistemlerle ABD ordusunun bu alanda lider ordu olmasına büyük katkı sağlamaktadır. Şirket kırk yıldan uzun bir zamandan beri bu alanda faaliyet göstermektedir. TAWLS Taktik Havadan Lazer Silah Sistemi, ATHENA Drone Savunma Sistemi ile HELIOS Entegre Optik Göz Kamaştırma ve Gözetlemeli Yüksek Enerji Lazeri geliştirmiş olduğu silah sistemleridir. ALADIN ise spektral ışın birleştirme ile 10 KW lazerleri birleştirerek 30 KW gücünde bir ışın elde edilebilmektedir.
TAWLS esas hava araçları için geliştirilse de deniz vasıtalarına da entegre edilebilmektedir. ATHENA ise 30 KW çıkış gücüne 1.5 km mesafeden yakın hava tehditlerine karşı etkili olabildiği değerlendirilmektedir. HELIOS ise 60 KW çıkış gücüne sahip, bu gücün üretilmesinden dolayı deniz platformlarına monte edilen ve daha uzak mesafedeki hedefleri etkisiz hale getirebileceği değerlendirilmektedir.
2. RUSYA:
Lazer Silah Sistemlerindeki gelişmeler Sovyetler dönemine dayanmaktadır. ABD’nin yayınlamış olduğu Stratejik Savunma Girişimi’ne cevap vermek durumunda kalmışlardır. İlk geliştirdikleri sistem Energia idi. Uydulara yerleştirilmesi planlansa da başarısız olmuştur. Diğer geliştirdikleri sistemler ise tankların elektronik sistemlerine karşı kullanmak maksadıyla geliştirilen COMPRESSION ile helikopterlerin optik sistemlerine karşı kullanılması maksadıyla geliştirilen SANGUIN’dir.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 5 Aralık 2018’de basın aracılığı ile Rusya'nın altı yeni büyük saldırı silah sisteminden biri olan Peresvet LSS tanıtmıştır. Özellikleri konusunda bilgi verilmeyen, mobil olan sistemin hava ve füze saldırılarına karşı kullanılabileceği değerlendirilmektedir.
3. İSRAİL:
Lazer Silah Sistemleri konusundaki çalışmaları 1970’li yıllara dayanmakla birlikte, 1996 yılında ABD ile ortak bir projeye imza attılar. Nautilus adı verilen proje İsrail’den IAI Şirketi ve ABD’den TRW (Northrop Grumman) Şirketi’nin ortaklığında gerçekleştirildi ve yukarıda da anlatıldığı gibi zaman içinde maliyetlerin artmasından dolayı sonlandırıldı.
İsrail Savunma Bakanlığı kaynaklarına dayanılarak yapılan haberlere göre, Demir Kubbe Füze Savunma Sistemi 2011 yılında hizmete girmiştir. Zaman içinde bazı ölü bölgelerin olduğu tespit edildi ve bu ölü bölgelerin lazer sistemleriyle kapatılabileceği değerlendirilmiştir. 2014 yılında İsrailli şirket Rafael Demir Ray (Keren Barzel) adında füze savunma projesi başlattı. Bu sayede ateşleme maliyeti bir dolara kadar düşebileceği değerlendirilmektedir. Drone Dome C-UAS adı verilen sistemle havadan gelebilecek tehditlere karşı korunma hedeflenmektedir. Sabit, seyyar ve havada olmak üzere 3 model tasarlanmaktadır.
4.ÇİN:
Hava Uzay Bilim ve Teknoloji Şirketleri tarafından son dönemde bu alanda büyük aşama yaptıkları görülür. Daha çok havadan gelebilecek tehditlere karşı sabit ve mobil sistemler geliştirmiştir. Açık kaynaklardan edinilen bilgiler bir araya getirildiğinde aşağıda belirtilen bilgilere ulaşılmıştır.
Low Air Guard-I, Çin Mühendislik Fiziği Akademisi tarafından geliştirilen, sabit ve araca monte, 10 KW çıkış gücünde, 2 km’lik menzilde atış yeteneğine sahip alçak irtifa lazer hava savunma sistemidir. Helikopter dahil 30’dan fazla hava aracını başarıyla etkisiz hale getirdiği değerlendirilmektedir. 500 metreden daha kısa mesafede uçan İHA ve droneları 5 saniye içinde etkisiz hale getirdiği değerlendirilmektedir. 2016 yılında Low Air Guard-II silah sistemi geliştirilmiştir.
Silent Hunter, Poly Teknoloji Şirketi tarafından geliştirilen 30 KW çıkış gücüne, 4 km menzile sahip alçak irtifa bir LSS’dir. Hem sabit hem de mobil olarak geliştirilmiş olup büyük gövdesi sebebiyle hava araçlarına monte edilememektedir. Öncelikli hedefleri alçaktan uçan drone ve İHA’lardır. Sessiz Avcı'nın Eylül 2016'da Çin'in Hangzhou kentinde düzenlenen G-20 Zirvesi'ni güvenli bir şekilde korumak için kullanıldığı iddia edildi.
Guorong Teknoloji ve Çin Elektronik Teknoloji Grup tarafından geliştirilen kısa menzilli yerden havaya LSS; kısa mesafeden göz kamaştırmak maksadıyla geliştirilen BBQ-905 Lazer Silahı, WJG-2002 Lazer Silahı, PY131A ve PY132A Göz Kamaştırıcı Lazer Silahları Çin tarafından geliştirilen diğer LSS’leridir.
5.ALMANYA:
Bu alanda Almanya’yı önemli bir aktör yapan iki şirket ve geliştirdikleri sistemlerdir. MBDA, 30 yıldan beri hava savunma sistemleri üzerine çalışmakta olup, 2008 yılından beri drone ve İHA savunmasına karşı lazer silah sistemleri geliştirmektedir. Şu anda kara platformlarında 40 KW çıkış güçlü, 2 km menzilde etkili olabilmektedir. Orta menzilde, 100 KW çıkış gücünde, hava ve deniz platformlarında kullanılmasına yönelik çalışmalar devam etmektedir.
Rheinmetall Şirketi de uzun yıllardır diğer silah sistemleriyle koordineli olarak lazer silah sistemleri geliştirmektedir. Boxer tekerlekli aracına 5 KW HEL, M113 zırhlı personel taşıyıcıya 1 KW HEL Tatra kamyonuna 20 KW HEL ve Skyshield top kulesine 30 KW çıkış güçlü LSS monte edilmiştir. Yapılan testlerde dört saniye içinde, 30 KW çıkış güçlü LSS ile 1 km mesafeden beş adet 82 mm'lik havan mermisini imha ettiği değerlendirilmektedir. 100 KW HEL LSS geliştirme çalışmaları hali hazırda devam etmektedir.
6.HİNDİSTAN:
Savunma Araştırma ve Geliştirme Örgütü (DRDO) koordinatörlüğünde Yüksek Enerji Sistemleri ve Bilimleri Merkezi (CHESS) ve Lazer Bilim ve Teknoloji Merkezi (LASTEC) tarafından geliştirilmektedir. ABD ile bu alanda çeşitli görüşmeler yapılmaktadır. Şu anda 2 KW çıkış güçlü 1 km mesafedeki metal levhalara karşı yapılan testleri başarı ile geçmiş olan sistemin daha da geliştirileceği değerlendirilmektedir.
7.PAKİSTAN:
Bölgesel bir güç olma mücadelesi veren Pakistan, Nükleer ve Kimyasal Silahlar gibi çeşitli alanlarda belli bir aşama kaydetmiş olsa da LSS alanında geliştirmiş olduğu bir sistem açık kaynaklara yansımamıştır. Shibli Tarsier termal silah görüş sistemi gibi pasif sistemler geliştirildiği değerlendirilmektedir.
8.İNGİLTERE:
Birleşik Krallık ordusunda LSS’leri 1980’lere kadar gitmektedir. İlk olarak Falkland Adaları Krizinde göz kamaştırmak maksadıyla kullanıldığı değerlendirilmektedir. Gelişmiş sistem çalışmaları ise 2016 yılında MBDA UK Ltd. Şirketine verilince ivme kazanmıştır. Dragon Fire adı verilen proje MBDA’nın yanı sıra BAE Sistem, Leonardo, Marshall Savunma ve Havacılık, Qinetiq gibi alanlarında söz sahibi şirketlerin oluşturduğu konsorsiyumla yürütülmektedir. 50 KW çıkış güçlü havadan gelebilecek saldırılara ve füze saldırılarına karşı etkili olması beklenmektedir. Sistemin 2023 yılında kullanılması beklenmektedir.
9.FRANSA:
Lazer Silah Sistemleri geliştirme konusunda biraz geride kalsa da geleceğe yönelik projelerle bu farkı kapatıp öne geçmesi olası gözükmektedir. CILAS Şirketi tarafından geliştirilen HELMA-P Lazer Sistemi ile uçuş halindeki İHA ve diğer uçan hava araçlarına karşı savunma amaçlı kullanılacağı değerlendirilmektedir.
Fransa’nın bu alanda gelecek on yılda geliştirilmesi planlanan anti-uydu lazer sistemleri ile fark yaratacağı değerlendirilmektedir. Savunma Bakanı Florence Parly 2019 yılında yaptığı açıklamalarda, “uzayın artık muharebe alanı olarak kullanılabileceği ve bu konuda tedbir almaları gerekli olduğunu, uzay endüstrisine yıllık 2 Milyar Euro ayırdıklarını” vurguladı.
10.İRAN:
Yerel kaynakların Savunma Bakanlığı yetkililerine dayandırarak yaptığı haberler incelendiğinde, İran’ın bu konuda yapmış olduğu çalışmaları anlayabiliriz. Kaynaklar, ilk aşamada düşman lazer silahlarını saptıracak sistemler geliştirdiklerini; buradan elde ettikleri teknoloji alt yapısı ile de lazer topları üretme teknolojisine sahip olduklarını belirtmişlerdir. Ayrıca havadan gelebilecek drone veya hava aracı saldırılarına karşı savunma sistemleri geliştirdiklerini vurgulamaktadır. Bu bilgiler ışığında, ülkenin sahip olduğu diğer silah sistemleri de değerlendirildiğinde bölgesel güç olma yolunda kendisine avantaj sağlayacağı değerlendirilmektedir.
TÜRK SAVUNMA SANAYİİNDEKİ GELİŞMELER
Lazer Silah Sistemleri deyince akla ilk gelen şüphesiz TÜBİTAK BİLGEM’dir. Çeşitli boyutlarda çeşitli sistemler üretmişlerdir. En ufak boyutta üretilen ve 2019 İDEF’de (Uluslararası Savunma Sanayi Fuarı) görücüye çıkan TÜMOL’dur (Tüfeğe Monte Lazer) Bu sistem MPT-76 Tüfeğine monte edilerek, enerjisini sırt çantasında taşınabilen bataryalardan alarak 200-500 watt arasında çalıştırılmaktadır. Tasarım ve üretimi yüzde yüz yerlidir. Diğer özellikleri ise şöyledir:
- Yüksek güçlü lazer,
- Tam sessiz çalışma,
- Ayarlanabilir lazer odak mesafesi,
- Kompakt tasarım,
- Değiştirilebilir batarya,
- Universal bağlantı ara yüzü.
Tek er seviyesinde kullanılabilen sistem, yakın muharebe, meskun mahallerde muharebe, sınır ötesi harekatlarda kullanılmaya müsait olduğu değerlendirilmektedir. 150 m mesafeye kadar etkili olabilmekte, 150 metre ile 1 km arasında da hava şartlarına göre caydırıcı etki gösterebilmektedir. Tam Taktik Seviye Hafif LSS’ne uygun bir örnektir. Prototipi üretilen sistem tam sessizlik içerisinde, dakikada 180 atım yapma kapasitesine sahiptir. Güç kaynağı olarak Lityum-İyot batarya kullanılmaktadır. Güç ayarı % 10-100 arasında ayarlanabilmekte ve çok maksatlı olarak kullanılmaya imkân sağlamaktadır.
TÜBİTAK BİLGEM’in ürettiği bir diğer sistem ise ARMOL’dür (Araca MonteLazer). 2019’da TSK envanterine giren ilk LSS’dir. 1.25-5 KW arasında çıkış hızına sahiptir. Hedef tespit ve takip sistemleri sayesinde farklı hedeflere karşı da kullanılabilmektedir. Halihazırda Otokar Kobra aracına monte edilmiş olarak kullanılmaktadır. Teknik özelliklerinin esnekliğinden dolayı gerek diğer zırhlı araçlara gerekse sabit üs bölgeleri ve karakol gibi tesislere kolayca kurulabileceği değerlendirilmektedir.
Taktik Seviye Orta LSS sınıfına giren ARMOL, İstihkâm Sınıfının METİ (Mayın El Yapımı Patlayıcı Tespiti ve İmha) ve PİMKİ (Patlayıcı Madde Keşif ve İmha) Timleri tarafından mühimmat arama, bulma ve imhası esnasında; Komando birlikleri tarafından geçici üs bölgelerinin havadan ve karadan emniyetini almada; piyade birlikleri tarafından karakol ve kalıcı üs bölgelerinin havadan ve karadan emniyetini sağlamada; hava savunma birliklerini takviye etmede; keşif, gözetleme birliklerinin icra ettiği keşif, gözetleme, emniyet ve devriye görevlerinde gerek araç üstü gerekse sabit olarak kullanılabileceği değerlendirilmektedir.
1500 m mesafede, 360 derece her yöne küresel angaje olabilme kabiliyetine sahiptir. Bunu her mesafede hedefe otomatik lazer odaklama sayesinde yapmaktadır. Milli lazer ve hüzme yönlendirme sistemi kullanılmış olup, bekleme gerekmeksizin art arda uzun süreli atış imkânı ve lityum-İyon bataryalı güç kaynağı sayesinde sessiz ve titreşimsiz çalışma sağlamaktadır.
Dört eksenli stabilize sistem ve hassas hedef takip sistemi ile gerek sabit gerekse hareketli iken hedefe angaje olabilmekte, hedefe otomatik kitlenme ve otomatik takip edebilme yeteneğine sahiptir. Bu özellikleri ile başta sabit hedef olan mayın/EYP gibi birliklerimize zayiat verdiren tehditler bertaraf edilirken gerek karadan uzaktan kumanda ile kontrol edilen hareketli tuzaklar gerekse patlayıcı yüklü DRONE gibi sistemlerin imha edilmesine imkân sağlamaktadır.
Türk Savunma Sanayiinde bir diğer kuruluşumuz olan ROKETSAN da ALKA Yönlendirilmiş Enerji Silah Sistemi ile sektördeki yerini almıştır. Mayın/EYP, mini ve mikro İHA’ların, drone sürülerinin etkisiz hale getirilmesi maksadı ile geliştirilmiş bir sistemdir. Radarın tespit ettiği hedefe otomatik olarak kilitlenme, hedef seçme ve takibi, 500 metre mesafeden hedef takip ve imha edebilme kabiliyetine sahiptir. Ayrıca gece ve gündüz seri atış yapabilme kabiliyetine sahiptir. Sahip olduğu karıştırma yeteneği sayesinde 4 km mesafeden gerek tekli gerekse sürü halindeki drone / İHA tehdidine karşı etkili olabilmektedir. Özelliğinden dolayı Taktik Seviye Orta LSS sınıfına girmektedir.
Muharebe Sahasındaki kullanım alanlarına ilave olarak aşağıdaki alanlarda da kullanılabileceği değerlendirilmektedir:
- Meskûn Mahal Operasyonları (EYP ve Bombalı Tuzaklara Karşı),
- Askerî Birliklerin Korunması,
- Kamu Binalarının Korunması,
- Hava Alanlarının Korunması,
- Toplu Yaşam Alanlarının Korunması,
- Teknolojik Üretim Tesislerinin Korunması,
- Enerji Üretim Tesislerinin Korunması,
- VIP Personelinin Korunması,
- Psikolojik Öneme Haiz Diğer Tesislerin Korunmasıdır.
Türk Savunma Sanayiinin her alanına katkıda bulunan ASELSAN Lazer Savunma Sistemi (LSS) ile bu alanda yerini almıştır. LSS, 500 m mesafeye kadar mini ve mikro İHA’lara, insansız kara ve denizden gelebilecek hareketli tehditlere karşı bulunmaktadır. Mayın/EYP gibi sabit tehditlere karşı kullanılabileceği değerlendirilmektedir. 1.25 ve 2.5 olmak üzere iki farklı versiyonu vardır ve bu özelliğinden dolayı Taktik Seviye Orta LSS sınıfına girmektedir.
Sistem, dahili kızıl ötesi kamera, TV kamera, lazer mesafe ölçer, gelişmiş optik odaklayıcı, çoklu hedef takibi ve lazer maskeleme sistemine sahiptir. Yapılan testler de mini insansız hava aracını etkisiz hale getirmiştir. ASELSAN’ın yeni hedefinin Taktik Seviye Ağır LSS sınıfına giren daha büyük bir silah sistemi geliştirmek olarak açıklanmıştır. ASELSAN ayrıca tamamlayıcı pasif lazer sistemleri ile yıllardır sektöre katkıda bulunmaktadır. Kullanım alanları, tesis koruma, İHA/İDA savunması ve EYP ve şüpheli paket etkisizleştirme olarak değerlendirilmektedir.
Son dönemde üzerinde çalışılmaya başlanan, bundan önce anlatılan sistemlerin devamı ve daha büyük kapsamlı olan “Işın Projesi” ile geleceğe yön verilmesi hedeflenmektedir. Geliştirilecek sistem Taktik Seviye Ağır LSS sınıfında olacak ve Operatif ve Stratejik Seviye LSS’lerin geliştirilmesine zemin hazırlayacağı değerlendirilmektedir. Sistem, bu alanda faaliyet gösteren birçok şirketin ortak katkısı ile geliştirilmektedir.
Yüksek Güçlü Lazer Sistemi ile tehditlerin algılanması, takip edilmesi ve imha edilmesi amaçlanmaktadır. 1500 m mesafeye kadar uzaklıkta, 20 m/sn hız ile hareket eden, 3 mm kalınlığındaki çelik levhayı 10 sn içerisinde delmek maksadıyla yola çıkılmış olup milli lazerler geliştirilerek sistemin millileştirilmesi hedeflenmektedir.
TÜBİTAK BİLGEM koordinatörlüğünde yürütülen projenin paydaşları:
- ASELSAN,
- TÜBİTAK MAM – Marmara Araştırma Merkezi,
- TÜBİTAK UME – Ulusal Meteoroloji Enstitüsü,
- BİLKENT UNAM – Ulusal Nanoteknoloji Araştırma Merkezi.
TÜBİTAK BİLGEM tarafından, bu çalışmalarla birlikte eş zamanlı ve tamamlayıcı olarak aşağıda belirtilen çalışmalar da icra edilmektedir. Bu çalışmalar ile kritik olan bu sistemleri milli temelli olarak geliştirmek, Türk Silahlı Kuvvetleri ve diğer savunma birimlerine kazandırmak ve bu sayede dünya orduları arasında söz sahibi olmak amaçlanmaktadır. Bu amaçla geliştirilen projeler şunlardır:
- Yüksek Güçlü Lazer Kaynağı Tasarım ve Üretimi,
- Yüksek Güçlü Lazer Teleskobu,
- Sistem Tasarım ve Geliştirilme,
- Elektro-Optik Sistemler (Teleskop, Kolimatör, vb.) Geliştirme,
- Elektro-Mekanik Sistemler,
- Hassas Mekanik Tasarım ve Üretim,
- Yönlendirme Sistemleri,
- Hedef Takip Sistemleri,
- Serbest Uzay Optik Haberleşme,
- Sistem Entegrasyonu,
- Yönlendirilmiş Enerji Sistemleri (Sabit, Mobil),
- Özel Uygulama Yazılımları (YGLS OpSim, FiberSim, YGLSim, LATMOS).
SONUÇ
Tasarlanmaya başladığı dönemde uzaydan kontrol edilerek karşı bloktan atılabilecek kıtalararası füzeleri etkisiz hale getirmeyi amaçlayan lazer silah sistemleri, zaman içinde bazı denemelerin başarısız olması sonucu küçültülmüş, daha kısa menzilli ve daha düşük enerjili hale getirilmeye çalışılmıştır. Günümüzde ise taktik seviyelerde aktif olarak kullanılmakta, operatif seviyede denenmekte, stratejik seviyede geliştirilmekte ve politik seviyede tasarlanmaktadır. Bu gelişmeler sayesinde lazer silah sistemlerinin kullanım alanı genişlemektedir.
Tasarlandığı dönemde hedefleri sadece kıtalararası füzeler iken, günümüzde şu şekilde bir hedef grubu yazabiliriz:
- Komuta Kontrol Sistemleri,
- Telli, Telsiz ve Elektronik Sistemler,
- Kritik Malzeme, Tesis veya Personel,
- Kontrolsüz Kalabalıklar,
- Patlamamış Mühimmat, Mayın ve El Yapımı Patlayıcı Maddeler,
- Havadan Gelebilecek Top, Obüs, Havan Mühimmatları,
- Güdümlü veya Güdümsüz Füze ve Roket Sistemleri,
- Mini, Mikro İnsansız Hava Aracı veya Drone Sürüleri ve Bunlarla Yapılabilecek Saldırılar,
- Silahlı veya Silahsız İnsansız Hava Araçları,
- Bomba Yüklü Araçlar,
- Bomba Yüklü Su Üstü Araçları,
- Kritik Su Üstü Araçları,
- Helikopter ve Uçaklar,
- Uzay Sistemleri.
Belirlenen bu hedefler neticesinde uygun lazer silah sistemleri sağlamak gerekmektedir. Maliyet etkin olan bu sistemlerin, hibrit ortamda harekât icra edecek birliklerin envanterine girmesi ile hem kuvvet çarpanı sağlanacak hem de asimetrik etki sağlanacaktır. Geleceğin muharebe sahasında lazer silah sistemleri bir lüks değil bir zorunluluk olacağı değerlendirilmektedir.
Teknolojinin getirdiği her gelişme gibi, lazer silah sistemleri de devlet dışı kontrolsüz örgütlerin eline geçebilir. Bu örgütler kendilerine özel üretimler yaptırabilir. Bu alanda oluşabilecek bir boşluk tüm dünya için bir tehdit oluşturabileceği gibi bizim içinde bir tehdit oluşturabilir. Bu sebeple bu teknolojinin gelişimi, kullanılması ve ticareti kontrol altında bulundurulmalıdır.
KAYNAKÇA
- ASELSAN Lazer Savunma Sistemi. Ankara: ASELSAN.
- Elektrooptik ve Lazer Sistemleri Bilgi Broşürü. Gebze: TÜBİTAK BİLGEM .
- https://www.boeing.com: https://www.boeing.com/features/2014/10/bds-helmd-10-13-14.page
- Kratos To Support US Army Laser System Developmnt Project (defenseworld.net)
- Ellis, J. D. (2015, Nisan). Directed Energy Weapons: Promise and Prospects. 20YY SERIES.
- Ghoshroy, S. (2011). Coming Not So Soon To A Theater Near You: Laser Weapons For Missile Defense. Bulletin of the Atomic Scientists (67(6) ), 34-43.
- https://www.globalsecurity.org/military/world/india/laser.htm
- Hecht, J. (Mayıs 2008). The History Of The X-Ray Laser. OPN, 26-33.
- Kaddoum, H. K. (2017, Eylül). Applications of Lasers for Tactical Military Operations.
- Lowry, T. (1998, Ocak-Şubat). Call It MIRACL. The Bulletin.
- Lu, J. (2005). Research on High Power Microwave Weapons. School of Electronic Engineering of Beijing Institute of Technology, Beijing.
- Maini, A. K. (2016, October ). Directed Energy weapons: High-Energy Laser Weapons. Electronics For You.
- mbda-systems. (2021). nnovation/preparing-future-products. https://www.mbda-systems.com/innovation/preparing-future-products-3/high-energy-laser-weapon-systems
- Olson, M. (2012). History of Laser Weapon Research . Leading Edge, Volume: 7, Issue No.: 4.
- pakdefense.com. https://www.pakdefense.com: https://www.pakdefense.com/blog/pakistan-indigenous-weapons/pakistan-shibli-tarsier-laser-thermal-weapon-sight
- performancegunworks. (2021). 230-rays-of-death-will-the-laser-become-a-real-weapon.htm. https://tr.performancegunworks.com/: https://tr.performancegunworks.com/230-rays-of-death-will-the-laser-become-a-real-weapon.htm
- popsci.com. (2021). china-joins-laser-arms-race. https://www.popsci.com/china-joins-laser-arms-race
- postafransa.com. (2021). fransizlardan-ucus-halindeki-ihalari-yok-eden-lazer-silahi . https://www.postafransa.com/fransizlardan-ucus-halindeki-ihalari-yok-eden-lazer-silahi
- ROKETSAN. (2020). ALKA Yölendirilmiş Silah Sistemleri. Ankara: ROKETSAN.
- Shrivastava, A. (2017, Haziran 29). Directed Energy Weapons: Safety of Airborne Platform. National Defense and Aerospace.
- tasnimnews.com. (2021). https://www.tasnimnews.com/en/news/2019/11/16/2141345/mass-production-of-laser-cannons-starts-in-iran
- thedefensepost.com. (2021). france-satellite-laser-weapons. https://www.thedefensepost.com: https://www.thedefensepost.com/2019/07/25/france-satellite-laser-weapons
- TheJerusalemPost. (2021, Şubat 18). Israeli laser defense system flourishes in initial tests.
- Russia's New Laser Weapons Systems Enter Into Service. (themoscowtimes.com)
- uk-complex-weapons/laser-weapons. https://www.thinkdefence.co.uk/uk-complex-weapons/laser-weapons
- ww2facts.net. (2021). İsrail Lazer PRO Projeleri - Hava savunma - ww2facts.net: İsrail Lazer PRO Projeleri - Hava savunma - 2021 (ww2facts.net)
- youtube. (2021, Nisan 27). https://youtu.be/ZYFWlDK_vk.
- Zohuri, B. (2019). Directed Energy Beam Weapons. https://www.springerprofessional.de/directed-energy-beamweapons/16863048
Creighton Williams Abrams Jr: 1914 doğumlu, II. Dünya Savaşı, Kore Savaşı ve Vietnam Savaşına katılmıştır. 1972'den 1974'teki ölümüne kadar ABD Genelkurmay Başkanlığı yapmıştır. (Kaynak: https://en.wikipedia.org/wiki/Creighton_Abrams Erişim:01.05.2021)
What's Your Reaction?






