35. sayı; CAYDIRICI GÜÇ Derin Taarruz: Seyir Füzeleri

Saygıdeğer okurlarımız,
Global Savunma’nın yeni bir sayısı ile tekrar karşınızdayız.
Hepinizi muhabbetle selamlıyorum.
Global Savunmanın kıymetli okurları, yayın hayatına başladığı ilk günden bu yana Ülkemiz ve Dünya gündemini yakından takip eden derginiz 35 ci sayısıyla tekrar karşınızda. Her sayısı özenle hazırlanan, kapak konusu ise titizlikle seçilen Global Savunma yaptığı yayıncılık ile tam 35 aydır Türkiye’nin referans dergisi olarak dikkate alınmaktadır. Global Savunma sadece bir dergi değil aynı zamanda amatör, yarı amatör ve profesyoneller için bir kaynak yayını olarak piyasaya çıkmaktadır. Bu vesile ile satış noktalarımızın dışında online satışlarımızın yer aldığı platformlarda da siz okurlarımızın hizmetinde. Turkcell Dergilik, Liman Kitap Kafe ve PTT online da derginizi bulabilirsiniz. Konuyla ilgili detaylara web sayfamızda ki uzantılardan da ulaşabilirsiniz.
Bugün coğrafyamızda masalarda oyun kurucular arasında olup denklemler ortaya koyabiliyorsak bunun başlıca müsebbibi muhakkak ki yerli tasarım ürünü hava - kara araçları, gemiler ve mühimmatlardır. Gelişmiş ülkelere nazaran geri kaldığımız savunma sanayii alanında, akıllıca adımlar atmaktayız. SOM ve ATMACA ile edindiğimiz derinlerden taarruz yeteneğinin yanına KUZGUN ve ÇAKIR ile operasyon çeşitliğini eklemiş olacağız. Gök Vatan, Mavi Vatanın su üstü ve altında güçlü ve söz sahibi olmak için bu çalışmaların hiç yılmadan ve tam kararlılıkla sürdürülmesi ise Türkiye’nin bu konuda ki kararlılığını göstermektedir. Konudan da anlaşılacağı üzere bu sayımızın kapak konusu DERİN TAARRUZ: SEYİR FÜZELERİ olmuştur. Tubitak-Sage’nin genç yeteneklerinden uçak mühendisi ve Global Savunmanın da yazarı olan Arif Emre Örün sizler için kaleme aldı.
Türkiye Lazer Silah Sistemlerinde öncü olan TÜBİTAK BİLGEM çeşitli boyutlarda çeşitli sistemler üretmeye başlamıştır. Yine TÜBİTAK BİLGEM koordinatörlüğünde yürütülen Yüksek Güçlü Lazer Sistemi ile tehditlerin algılanması, takip edilmesi ve imha edilmesi amaçlanmaktadır. 1500 m mesafeye kadar uzaklıkta, 20 m/sn hız ile hareket eden, 3 mm kalınlığındaki çelik levhayı 10 sn. içerisinde delmek maksadıyla yola çıkılmış olup milli lazerler geliştirilerek sistemin millileştirilmesi hedeflenmektedir. Yazarımız Erol Demir kapak konumuza katkı sağlayarak LAZER SİLAH SİSTEMLERİNİN DÜNYA ORDULARINDA VE TÜRK SAVUNMA SANAYİİNDEKİ YERİ makalesi ile sayfamızda yerini almıştır.
Son dönemlerde ülkemizin karşı karşıya kaldığı en ciddi meselelerin başında Yunanistan’ın sürekli ve her seferinde daha fazlasını hedefleyen taviz talepleri gelmektedir. Bu talepkârlık o kadar ciddi boyutlara ulaşmıştır ki Yunanistan özellikle Adalar Denizi’nde Türkiye’nin haklarını ve egemenliğini tanımama noktasına ulaşmıştır. E. Tümamiral Doç.Dr. Cihat Yaycı YUNANİSTAN TALEPLERİ VE TÜRKİYE konulu ilk makalesi ile siz kıymetli yazarlarımızla buluştu.
Türkiye’nin ve Yunanistan’ın sahillerinin coğrafi konumu birbirine yan yana ve aynı zamanda karşı karşıya olması bir sınırlandırmayı zorunluluk haline gelmiştir. TÜRKİYE VE YUNANİSTAN GERGİNLİĞİNİN JEOPOLTİK GÜÇ KONFİGÜRASYONU ANALİZİ ni yazarımız Umut Berhan Şen kaleme aldı.
YUNANİSTAN’IN SÖZDE HUKUKİ GEREKÇELERİNİN TERS ETKİSİNDEN KAYNAKLANAN EGEMENLİĞİN EL DEĞİŞTİRMESİ FIRSATLARI makalesi ile de yazarımız Memmed Ismayılov aynı konuya başka bir açıdan baktı.
48’inci yıldönümü coşkuyla kutlanmakta olan Türk Barış Harekâtı, Kıbrıs Türkü’nün toplumsal tarihindeki milattır… KIBRIS TÜRKÜ’NÜN TARİHİNDEKİ MİLAT: 20 TEMMUZ 1974 Gazeteci Ahmet Tolgay Global Savunma için yazdı.
Kıbrıs Adası tarihin her döneminde Anadolu merkezli devletler için jeostratejik bir üs olmuştur. Stratejik konumu itibariyle önemli bir yer olması bakımından tarihi süreçte birçok ülkenin kontrolüne geçmiştir. DOĞU AKDENİZ'İN KİLİDİ KIBRIS MESELESİNDE TÜRK HAVA KUVVETLERİNİN KATKILARI nı Global Savunma Yazarı Osman Yalçın kaleme aldı.
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ve hava kontrol sahası Birleşmiş Milletlerin yasal havacılık organı olan Uluslararası Sivil Havacılık Örgütü ICAO tarafından da tanınmamaktadır. Hatta Uluslararası ICAO kodu LCEN olan Lefkoşe ERCAN HAVALİMANI ilgili havacılık haritalarında bile KIBRIS Adası’nda gösterilmemektedir. NİCOSİA FIR, UÇUŞ EMNİYETİ, DİPLOMASİ makalesi ile yazarımız Kaptan Pilot Gökhan Karakuş, KIBRIS’TA UÇUŞ GÜVENLİĞİ Mİ SİYASET Mİ? Sorusuna cevap aradı.
Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyeliğini kilitlemesi ittifakta krize yol açmıştı. ‘Türkiye’nin güvenlik kaygılarını anlıyoruz’ türü açıklamalar ise Türkiye’nin etkisini göstermesi açısından önem arz etmektedir. Yazarımız Celal Çetin, İKİ “HASTA ADAM…” NATO ve RUSYA makalesiyle sizlerle.
Ağustos sayımızda görüşmek dileğiyle…
What's Your Reaction?






